Warsztaty kulinarne


Opublikowano: 21 lutego 2019

Podczas ferii zimowych odbyły się warsztaty kulinarne OBUDŹ SOBIE MASTER CHEFA!!!, w których uczestniczyła spora grupa przyszłych mistrzów kuchni. Pod okiem Pani Joanny uczestnicy poznawali nowe smaki. W pierwszym dniu przygotowali PIZZERINKI oraz KULKI MOCY, natomiast w drugim – BURGERY i DROŻDZOWE ROGALIKI. Uczestnicy spisali się rewelacyjnie, formuła warsztatów doskonale sprawdziła się w zainspirowaniu ich do kuchennych eksperymentów. To cudowne doświadczenie i wspaniała zabawa dla  uczestników, czego dowodem były uśmiechnięte buzie.

Warsztaty prowadziła Pani Joanna Breśka przy pomocy urządzenia wielofunkcyjnego Tefal ICompanion. Poniżej zamieszczamy przepisy:

KULKI MOCY!!!

Składniki na około 15–18 sztuk:

  • 2 szkl. mieszanki: orzechów i nasion (użyłam ziaren słonecznika, sezamu, orzechów, migdałów)
  • 1 szklanka górskich płatków owsianych
  • 0.5 szklanki gotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku
  • ½ łyżeczki miąższu z laski wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
  • 1 banan
  • ulubione przyprawy: kakao, imbir, cynamon /opcjonalnie/,
  • dodatki do obtoczenia: mak, sezam, płatki migdałowe lub jaglane

W urządzeniu wielofunkcyjnym Tefal ICompanion rozdrabniamy wcześniej namoczone daktyle(obroty 3-11, nóż do kruszenia, 20 sekund) Dodajemy pozostałe składniki, rozdrabniamy w Tefal 20-40 sekund, obroty 3-10, nóż do kruszenia. Możemy uzyskać gładszą lub bardziej ziarnistą konsystencję w zależności od upodobań. Wyjmujemy z misy, Zmoczonymi wodą rękoma formujemy kulki, które następnie obtaczamy w wybranych dodatkach…jeśli nie zjemy od razu- można schłodzić w lodówce. Kulki doskonałe na zdrową przekąskę, do szkoły, do pracy, po treningu… można dodać również proteiny, masło orzechowe …i wiele, wiele innych….

PIZZERINKI

Ciasto na pizzę i każde inne drożdżowe wyrobione w Tefal Icompanion … szybko, zawsze wychodzi i bez brudzenia rąk…

Składniki:

  • 35g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g wody
  • Wkładamy do misy, nóż do kruszenia i wyrabiania, obroty 3, temp 45 stopni, czas 1 minuta
  • Następnie dodajemy:
  • 500g mąki
  • 40g oleju
  • 1 łyżeczka soli

Ustawiamy program Pastry P1 i po 2.30 minut ciasto jest gotowe. Jest kilka opcji:

  • ciasto może wyrastać w urządzeniu przez 40 minut,
  • można zostawić je w misce do wyrośnięcia,
  • można schłodzić i zrobić pizzę/pizzerinki następnego dnia…

My na warsztatach robiliśmy od razu po wyrobieniu i pizzerinki były… niech dzieci powiedzą…

BURGERY z kaszy jaglanej i buraków

  • pieczone buraki
  • gotowana kasza jaglana
  • cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, kumin rzymski
  • natka świeżej pietruszki
  • bułka tarta do obtoczenia

Upieczone buraki rozdrobnić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Uformować burgery, obtoczyć w bułce tartej i piec w piekarniku w temp. 180 st. ok. 30-40 min.

Przepis na rogaliki drożdżowe można uzyskać telefonicznie u Pani Joanny Breśki – tel. 790 887 493.