Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego „Pyszne smaki lasowiackiej ziemi”


Opublikowano: 28 czerwca 2022

W dniu 26 czerwca 2022 r., podczas „XIII Królewskiego Jarmarku – Pysznica 2022”  został przeprowadzony konkurs kulinarny pn. „Pyszne smaki lasowiackiej ziemi”. Wydarzenie  zorganizował Dom Kultury w Pysznicy wraz ze  Stowarzyszeniem „Lasowiacka Grupa Działania”. Konkurs współfinansowany był ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie kosztów bieżących i aktywizacji” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2022.

W dniu konkursu, o godz. 15:00, komisja konkursowa  rozpoczęła ocenę potraw połączoną z degustacją. W skład komisji Konkursowej weszli: Jerzy Nogal, Bożena Molawka oraz Aneta Rybińska – Nowak. Do konkursu zgłoszono 16 potraw w czterech kategoriach:

  1. Kategoria I – produkty i dania mięsne
  2. Kategoria II – produkty i dania jarskie
  3. Kategoria III – wyroby piekarnicze i cukiernicze
  4. Kategoria IV – nalewki i inne napoje tradycyjne.

 Potrawy konkursowe  zostały ocenione na podstawie następujących kryteriów oceny:
– historia i tradycja wykonania
– smak;
– aranżacja wykonania i podania.

O godz. 19:30 miało miejsce rozstrzygnięcie konkursu oraz wręczenie Nagród zwycięzcom.

Szczegółowy wykaz komu Nagrody zostały przyznane zawiera poniższy  Protokół z rozstrzygnięcia konkursu .