W dniu 26 czerwca 2022 r., podczas „XIII Królewskiego Jarmarku – Pysznica 2022” został przeprowadzony konkurs kulinarny pn. „Pyszne smaki lasowiackiej ziemi”. Wydarzenie zorganizował Dom Kultury w Pysznicy wraz ze Stowarzyszeniem „Lasowiacka Grupa Działania”. Konkurs współfinansowany był ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie kosztów bieżących i aktywizacji” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2022.
W dniu konkursu, o godz. 15:00, komisja konkursowa rozpoczęła ocenę potraw połączoną z degustacją. W skład komisji Konkursowej weszli: Jerzy Nogal, Bożena Molawka oraz Aneta Rybińska – Nowak. Do konkursu zgłoszono 16 potraw w czterech kategoriach:
- Kategoria I – produkty i dania mięsne
- Kategoria II – produkty i dania jarskie
- Kategoria III – wyroby piekarnicze i cukiernicze
- Kategoria IV – nalewki i inne napoje tradycyjne.
Potrawy konkursowe zostały ocenione na podstawie następujących kryteriów oceny:
– historia i tradycja wykonania
– smak;
– aranżacja wykonania i podania.
O godz. 19:30 miało miejsce rozstrzygnięcie konkursu oraz wręczenie Nagród zwycięzcom.
Szczegółowy wykaz komu Nagrody zostały przyznane zawiera poniższy Protokół z rozstrzygnięcia konkursu .