Dni Otwarte Funduszy Europejskich w Gminie Pysznica


Opublikowano: 13 maja 2023

Kontynuując projektowe działania w ramach Dni Otwartych Funduszy Europejskich zrealizowaliśmy w piątek i sobotę /12-13 maja/ warsztaty kulinarne. Piątkowe spotkanie poświęcone zostało tematyce polskiego produktu regionalnego i lokalnego. Do udziału w nim zaprosiliśmy Państwa Marię i Mieczysława Łabęckich z Ulanowa, którzy mają na swoim koncie wiele naród i wyróżnień za przygotowanie i promowanie produktów regionalnych, które są atrybutem naszego pięknego i bogatego pod względem kulinarnym regionu. Państwo Łabęccy opowiedzieli paniom z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Pysznica o tym, jak poszukiwali starych receptur, odtwarzali potrawy, które pamiętali z czasów swojego dzieciństwa, by je promować i ocalić od zapomnienia. Z kolei Pan Jerzy Nogal przybliżył naszym Paniom zasady wpisu danego produktu na listę produktów tradycyjnych, a także procedurę rejestracji takiego produktu poprzez złożenie wniosku do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Podczas spotkania odbyła się również degustacja przysmaków przygotowanych przez Państwa Łabęckich. Nie zabrakło oczywiście na stole wyrobów wpisanych przez nich na listę produktów tradycyjnych. W sobotę natomiast odbyły się praktyczne warsztaty kulinarne z udziałem pań z wszystkich Kół Gospodyń Wiejskich, członków wszystkich Klubów Seniora z terenu Gminy oraz dzieci. Podczas warsztatów Panowie Jerzy Nogal oraz Cezary Myszka – współwłaściciel „Restauracji pod Dębem” z Jastkowic przygotowali potrawy kojarzące się z Europą – pizzę oraz frytki belgijskie. Było smacznie i radośnie! 😀🍕