Podczas ferii zimowych odbyły się warsztaty kulinarne OBUDŹ SOBIE MASTER CHEFA!!!, w których uczestniczyła spora grupa przyszłych mistrzów kuchni. Pod okiem Pani Joanny uczestnicy poznawali nowe smaki. W pierwszym dniu przygotowali PIZZERINKI oraz KULKI MOCY, natomiast w drugim – BURGERY i DROŻDZOWE ROGALIKI. Uczestnicy spisali się rewelacyjnie, formuła warsztatów doskonale sprawdziła się w zainspirowaniu ich do kuchennych eksperymentów. To cudowne doświadczenie i wspaniała zabawa dla uczestników, czego dowodem były uśmiechnięte buzie.
Warsztaty prowadziła Pani Joanna Breśka przy pomocy urządzenia wielofunkcyjnego Tefal ICompanion. Poniżej zamieszczamy przepisy:
KULKI MOCY!!!
Składniki na około 15–18 sztuk:
- 2 szkl. mieszanki: orzechów i nasion (użyłam ziaren słonecznika, sezamu, orzechów, migdałów)
- 1 szklanka górskich płatków owsianych
- 0.5 szklanki gotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku
- ½ łyżeczki miąższu z laski wanilii (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
- 1 banan
- ulubione przyprawy: kakao, imbir, cynamon /opcjonalnie/,
- dodatki do obtoczenia: mak, sezam, płatki migdałowe lub jaglane
W urządzeniu wielofunkcyjnym Tefal ICompanion rozdrabniamy wcześniej namoczone daktyle(obroty 3-11, nóż do kruszenia, 20 sekund) Dodajemy pozostałe składniki, rozdrabniamy w Tefal 20-40 sekund, obroty 3-10, nóż do kruszenia. Możemy uzyskać gładszą lub bardziej ziarnistą konsystencję w zależności od upodobań. Wyjmujemy z misy, Zmoczonymi wodą rękoma formujemy kulki, które następnie obtaczamy w wybranych dodatkach…jeśli nie zjemy od razu- można schłodzić w lodówce. Kulki doskonałe na zdrową przekąskę, do szkoły, do pracy, po treningu… można dodać również proteiny, masło orzechowe …i wiele, wiele innych….
PIZZERINKI
Ciasto na pizzę i każde inne drożdżowe wyrobione w Tefal Icompanion … szybko, zawsze wychodzi i bez brudzenia rąk…
Składniki:
- 35g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150 g wody
- Wkładamy do misy, nóż do kruszenia i wyrabiania, obroty 3, temp 45 stopni, czas 1 minuta
- Następnie dodajemy:
- 500g mąki
- 40g oleju
- 1 łyżeczka soli
Ustawiamy program Pastry P1 i po 2.30 minut ciasto jest gotowe. Jest kilka opcji:
- ciasto może wyrastać w urządzeniu przez 40 minut,
- można zostawić je w misce do wyrośnięcia,
- można schłodzić i zrobić pizzę/pizzerinki następnego dnia…
My na warsztatach robiliśmy od razu po wyrobieniu i pizzerinki były… niech dzieci powiedzą…
BURGERY z kaszy jaglanej i buraków
- pieczone buraki
- gotowana kasza jaglana
- cebula
- przyprawy: sól, pieprz, kumin rzymski
- natka świeżej pietruszki
- bułka tarta do obtoczenia
Upieczone buraki rozdrobnić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Uformować burgery, obtoczyć w bułce tartej i piec w piekarniku w temp. 180 st. ok. 30-40 min.
Przepis na rogaliki drożdżowe można uzyskać telefonicznie u Pani Joanny Breśki – tel. 790 887 493.