PROTOKÓŁ
z dnia 16 czerwca 2019 r.
z posiedzenia Komisji podczas konkursu kulinarnego „Pyszne smaki lasowiackiej
ziemi” zorganizowanego podczas
XII Królewskiego Jarmarku – Pysznica 2019
Komisja w składzie:
Przewodniczący: Jerzy Nogal
Sekretarz Komisji: Krzysztof Haliniak
Członek Komisji: Aleksandra Kuziora
Członek Komisji: Teresa Herdzik
dokonała następującego wyboru:
Kategoria I produkty i dania mięsne:
I miejsce – Zespół Kulinarny „Smaliszowie” – „Pasztet z królika”
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Kobiety Kobietom – „Hreczanyki”
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Podolszynce Plebańskiej – „Karkówka
w ostrym sosie śliwkowym”
Wyróżnienie – Usługi Turystyki Wiejskiej Sabina Herdzik – „Pierogi pomidorowe
z kaszą jaglaną i mięsem”
Kategoria II produkty i dania jarskie:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Kłyżowianki” – „Pierogi jarskie kłyżowskie”
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Podolszynce Plebańskiej – „Pasztet z jajek”
III miejsce – Usługi Turystyki Wiejskiej Sabina Herdzik – „Placek pysznicki z kaszą gryczaną”
Wyróżnienie – Stowarzyszenie Kobiet Słomianej – „Duet pierożkowy”
Kategoria III wyroby piekarnicze i cukiernicze:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Kobiety Kobietom – „Sernik”
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Koziarnia – „Cleb koziarniacki”
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Kłyżowianki” – „Grzybki zagórskie”
Wyróżnienie – Stowarzyszenie Kobiet Słomianej – „Smalcówki”
Kategoria IV nalewki i napoje tradycyjne:
I miejsce – Usługi Turystyki Wiejskiej Sabina Herdzik – „Lemoniada z soku bzu lilaka majowego”
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Krzeszowa – „Nalewka z czarnego bzu”
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Kobiety Kobietom – „Nalewka z kwiatu białego bzu z limonką i cytryną”
Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich „Kłyżowianki” – „Rajskie jabłuszko”
Nagrody rzeczowe w konkursie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej
w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie kosztów bieżących i aktywizacji” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.